Het taboe rond slecht functionerende collega's
‘Medewerkers maken of breken de gedroomde strategie.’ Ze kunnen de strategie dus ook onhaalbaar maken. Structureel slecht functionerende collega’s komen regelmatig voor. Als je doorvraagt hoor je diverse motieven: ‘Ze werkt hier nu al zo lang. We zijn een sociaal bedrijf’ of ‘Hij heeft wel degelijk kwaliteiten’ of ‘Zijn leidinggevende heeft het niet in de gaten’.
Gevolgen niet onderschatten
Sociaal werkgeverschap geeft veiligheid en is een fundament voor bloei. Maar dat is niet het hele verhaal. Een slecht functionerende medewerker kan een hele goede, toegewijde collega zijn. Maar als hij op de verkeerde plek zit is het toch een gevaar. Niet zelden blijken problemen in een organisatie terug te voeren op deze ‘ongeschikte’ medewerkers. Goede, gemotiveerde collega’s en ondergeschikten vertrekken, omdat ze niet in zo’n situatie kunnen presteren. Of ze vertonen suboptimaal gedrag door verlies aan motivatie. Workarounds om de zwakke schakel heen zijn een ander symptoom. In het ergste geval legt iedereen zich bij de situatie neer.
Het is niet sociaal
Het lijkt sociaal om slecht functionerende collega’s jarenlang te beschermen. Je laat iemand echter ‘aanmodderen’ op een plek waar deze niet echt gelukkig wordt. Daarnaast verlies je goede en briljant functionerende medewerkers, die de organisatie succesvol zouden kunnen maken. Toon lef en los het nu eens daadwerkelijk op. Het is je taak als leidinggevende. Ga in gesprek met de collega en zoek samen naar een goede toekomst, waar hij tot zijn recht komt, binnen of buiten de functie/organisatie.
Herken je dit? Zo ja, wat ga jij doen?
Veel werkplezier!
Bart Schouten
‘1minuutje’: inspiratie in 1 minuut
Comments